shoutbOx

03 December 2011

: TeLur untuk MemOri :

AYAM dan telurnya sudah lama menjadi antara pilihan diet yang baik dalam menu makanan sihat.

Kajian terbaharu mendapati bahawa seseorang yang mengambil makanan tersebut mampu untuk meningkatkan memori pada otak manusia.

Sekumpulan saintis Universiti Boston, Amerika Syarikat mendapati bahawa, kandungan zat kolin dalam telur didapati boleh melambatkan proses penuaan otak.

Nutrien yang terdapat dalam kumpulan vitamin B itu banyak ditemui dalam makanan seperti ayam, telur, ikan air masin dan kekacang.

"Diet yang kaya kolin dapat membuatkan perbezaan usia pada otak," kata Ketua Penyelidik, Dr. Rhoda Au.

Hasil kajian tersebut mendapati bahawa selain faktor pendidikan, kandungan lemak dan kalori, pengambilan kolin dapat meningkatkan memori seseorang.

Pada umumnya, seorang lelaki memerlukan kira-kira 550 miligram (mg) kolin setiap hari, manakala perempuan perlu mengambil kolin kira-kira 425 mg sehari.

Sumber: Kosmo

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...